Avukatlar, kişilere hukuki yardım sağlamakla görevlidir. Bu bakımdan bir kamu hizmeti görürler. Bu hukuki yardım; hukuki temsil ve hukuki danışmanlık hizmetlerini kapsar. Ancak avukatlık hizmeti bunlarla da sınırlı değildir. Sözleşme yazımı, dilekçe hazırlama vb. içinde hukuk olan her alanda avukatlık işi vardır.
Hukuki danışmanlık, bir hukuki mesele ile ilgili olarak bir avukattan bilgi almaktır. Ancak bu basit bir bilgilendirme değildir. Bir hukuki mesele ile ilgili olarak sürecin en başından sonuna kadar nasıl hareket edilmesi gerektiği, hukuki danışmanlığın içindedir.
Türkiye’de hukuki yardım ve danışmanlık sağlama yetkisi yalnızca avukatlara aittir. Türkiye’de avukatlar, hukuk eğitimi almışlardır ve baro kuruluşlarınca hukuki olarak desteklenmektedir. Buna rağmen danışmanlık talep edilirken avukat seçiminde dikkatli olunmalıdır. Hem o hukuki meselede tecrübe sahibi hem de kanuni düzenlemelere hakim avukatlar tercih edilmelidir. Ayrıca sürekli değişen mevzuatı takip eden avukatlara başvurmak da önemlidir.